Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po pekińsku

Składniki:

    • 1 kurczak o wadze około 1, 5 kg
    • ¼ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
    • 6 łyżek sosu sojowego
    • 6 łyżek sake lub dobrej czystej wódki
    • 3 pokrojone cebule dymki
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki tartego imbiru
    • ½ szklanki mąki
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • olej do głębokiego smażenia


    Sposób przyrządzenia:
    Z tuszki kurczaka zdjąć skórę, tuszkę podzielić na 8 części. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. W miseczce wymieszać  posiekaną dymkę, sos sojowy, imbir, alkohol, czosnek. Marynatę podzielić na dwie części. Jedną z nich polać kurczaka, wymieszać odstawić na 6 godzin do lodówki. W dużym rondlu mocno rozgrzać olej. Kurczaka obsączyć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie każdą porcję obtoczyć w mace. Smażyć na rumiano po 2, 3 kawałki, wyjąć, obsączy ć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. W woku lub rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać czosnek, smażyć uważając aby się nie przypalił, wlać pozostawioną część marynaty. Do tak przygotowanego sosu dodać usmażone porcje kurczaka i mieszając smażyć przez 5 minut. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *