Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po chińsku z orzechami

Składniki:

 

  • 70 dag. piersi z kurczaka

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm. kłącza imbiru
  • 5 zielonych cebulek
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
  • 3 czerwone papryczki chilli bez pestek
  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych niesolonych
  • czerwona papryka

     

    Marynata:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1i1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

     

    Sos:

  • 3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 szklanki rosołu.

 

 

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Zrobić marynatę i wymieszać z mięsem. Odstawić na 2 godziny. Na patelni usmażyć pokruszone orzeszki na złoty kolor. Odstawić. Czosnek i imbir drobno pokroić. Cebulki i papryczki chilli pokroić w 1 cm. kawałki. Wymieszać składniki sosu.
W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć chwilę chilli i czosnek. Odłożyć na talerz. Kurczaka smażyć delikatnie mieszając, aż się ładnie zrumieni. Dodać czerwoną paprykę, chilli, imbir, czosnek i cebulę. Zalać sosem i dodać orzeszki. Smażyć na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *