Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki i odrobiną czosnku i chilii

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pomysł na krewetki z odrobiną czosnku i chilii. Lista zakupów: krewetki, szalotkę, masło i czosnek. 
 

Składniki:

  • 15 szt oczyszczonych krewetek 
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • mała papryczka chilli
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obrane szalotki drobno posiekać.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem z szalotką na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Dodać jeszcze drobno posiekaną papryczkę chilii.
    Gdy lekko się zeszklą wrzucić krewetki.
    Trzymać na ogniu, aż się ładnie zarumienią.
    Na koniec oprószyć solą i pieprzem do smaku.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *