Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dorsza

Składniki:

  • 25 dag fileta z dorsza
  • 3 szkl. wywaru
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki stopionego masła
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 1.2 szkl. mleka
  • 1 ½ szkl. posiekanych pieczarek
  • ¼ szkl. ugotowanego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka soli
  • olej
  • 2 kromki pszennej bułki

    Sposób wykonania:
    Rybę zalać 1 szkl. wywaru i trzymać na małym ogniu ok. 10 minut po czym rybę odcedzić i zdjąć z niej skórkę oraz ości.
    Następnie rybę i pomidora posiekać.
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem a tłuszcz z olejem sezamowym.
    Do wywaru pozostałego z gotowania ryby dodać pozostały wywar, pastę rybną pomidory, zielony groszek.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać mąkę wymieszaną z mlekiem oraz tłuszcz.
    Pozostawić na ogniu do zgęstnienia.
    Na rozgrzanym oleju przesmażyć jeszcze kromki chleba pokrojone w kostkę i podawać razem z zupą.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Agatę R

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *