Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem Russel

Składniki:

  • 1 kostka margaryny lub masła 200 g
  • 2 jajka
  • 4 łyżki stołowe cukru kryształu
  • odrobiona aromatu śmietankowego


Sposób przyrządzenia:
Wsypujemy cukier do miski (metalowej) dodajemy całe jajka, ciągle mieszając podgrzewamy do temperatury około 35 °C, np. na palniku, lub na parze. Następnie ubijamy jajka na puszystą masę, dodajemy miękką margarynę lub masło. Na samym końcu dolewamy aromatu śmietankowego. Gdy po dodaniu margaryny lub masła, zrobią nam się grudki (zetnie nam się) to musimy koniecznie lekko podgrzać miskę, ciągle mieszając. Wtedy należy miksować masę przez chwilkę i na pewno nam się połączy.
Uwagi… Jajka musimy koniecznie sparzyć wrzącą wodą, bo krem jest podawany na zimno. Margaryna lub masło powinny mieć, co najmniej 80 % tłuszczu w sobie. Do gotowego kremu można dodawać alkohol, ale najlepiej smakuje z wódką lub spirytusem. Do kremu można też dodawać jakiekolwiek dodatki np. orzechy, kakao, rodzynki, wiśnie, jagody, truskawki oraz inne owoce, mrożone lub świeże. Można też dodać świeży sok z cytryny, i na pewno się nie zwarzy, dlatego ten krem jest najlepszy do tortów, oraz innych ciast.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Życie we śnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *