Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z warchlaka marynowane w piwnej zalewie

Na piwną zalewę (marynatę)

250 ml (1/4 l) jasnego piwa

wymieszać z

1 łyżką koncentratu pomidorowego

oraz

125 ml (1/8 l) wody

i dodać

1 liść laurowy
1 goździk

wraz z rozgniecionymi

6 jagodami jałowca solą, pieprzem

oczyścić

150 g marchwi

oskrobać, umyć, pokroić w kostkę, obrać

2 cebule

pokroić w kostkę, oczyścić

150 g selera korzeniowego

oskrobać, umyć, pokroić w kostkę, rozdrobnione warzywa włożyć do marynaty

4 kotlety z warchlaka

opłukać pod bieżącą, zimną wodą, obsuszyć, włożyć do marynaty, pozostawić w niej na 1 1/2-2 godzin, z marynaty wyjąć kotlety, obsuszyć, przyprawić

solą, pieprzem

rozgrzać na patelni

50 g masła sklarowanego

obsmażyć na nim kotlety po 2 minuty z każdej strony, postawić w cieple – w piekarniku w temperaturze około 100°C.

Na owoce

400 g suszonych owoców

następnie zagotować z

1 laską cynamonu

oraz

125 ml (1/8 l) portwajnu

i potrzymać około 15 minut, by dobrze nasiąknęły smakiem, owoce przetrzeć przez sito, piwną marynatę przetrzeć przez sito do wywaru dodać

100 g zimnego masła

i wygotować do konsystencji zawiesistego sosu.

Na ziemniaczane naleśniki

600 g ziemniaków

umyć, zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, skropić miazgę ziemniaczaną

2 łyżkami soku z cytryny

roztrzepać

2 jajka

roztopić

50 g masła

i przyprawić

2 łyżkami majeranku
solą, pieprzem

wmieszać do roztrzepanych jajek, obrać

1 cebulę

pokroić w drobną kostkę, poddusić; starte ziemniaki połączyć z maślano-jajeczną masą i podduszoną cebulą na jednolitą masę � naleśnikowe ciasto; uformować z niego placuszki – jakby okrągłe przaśne placki; na patelni roztopić

100 g masła sklarowanego

smażyć placuszki z obu stron po 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *