Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotleciki z grzybów i kaszy gryczanej

 

Składniki:

  •  1 szkl. kaszy gryczanej
  •  30 g suszonych grzybów
  •  2 cebule
  •  2 jajka
  •  ½ szkl. oleju
  •  ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
  •  ½ tartej bułki
  •  sól
  •  pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na cała noc aby namokły.
    Następnego dnia grzyby odcedzić a powstały wywar z moczenia doprowadzić do wrzenia.
    W między czasie kasze wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem po czym zalać ja gorącym wywarem.
    Trzymać na małym ogniu do miękkości kaszy.
    W między czasie na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
    Miękką kaszę odstawić do ostygnięcia po czym dodać do niej grzyby raz cebulę.
    Całość wymieszać, wbić jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
    Z  powstałej masy formować kotlety, które obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *