Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle z twarogiem i grysikiem

Składniki:

  • owoce jagodowe 1/4 kg
  • miód 1 łyżka
  • sok z jabłek 1 szklanka
  • masło 100 g
  • wanilia 1 laska
  • grysik 100 g
  • chudy twaróg 500 g
  • jajka 2 sztuki
  • sól
  • mąka 100 g

    Sposób przyrządzenia:
    Owoce należy umyć i oczyścić, a następnie zagotować je z miodem i sokiem
    jabłkowym, odstawić z ognia. Masło należy stopić w garnuszku, z wanilii
    wydrążyć miąższ. Masło, miąższ z wanilii, grysik, twaróg, sól, mąkę i
    jajka należy wymieszać ze sobą i wyrobić gładkie ciasto, odstawić na
    około 20 minut. W garnku należy zagotować wodę i lekko ją osolić, z
    ciasta uformować knedle i gotować je na wolnym ogniu przez 15- 20 minut
    do momentu ich wypłynięcia. Knedle można podawać z przecierem owocowym.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *