Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle z czerstwej bułki

Składniki:

  • 2 długie bułki lekko czerstwe
  • 3 jajka
  • 2-3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 2 posiekane łyżki natki pietruszki
  • sól, pierz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr bulion drobiowego

Sposób wykonania:
Bułki pokroić w grubszą kostkę, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, masło i natkę pietruszki. Doprawić do smaku i powoli wlewać ciepłe mleko. Masę zagnieść dłońmi, aż ciasto będzie miękkie. Z ciasta formować małe kulki. Zagotować z 2 kostek rosołowych w 2 litrach wody wywar. Wkładać knedle, gotować ,aż wypłyną na wierzch, około 3 minut. Podawać polane skwareczkami i surówką z czerwonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *