Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klasyczna amerykańska pieczeń

Składniki:

  • cebula
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • łyżka oleju
  • 1 ½ kg rozbratla
  • 1 ½ szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • liść laurowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na  rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Wówczas mięso odstawić na bok a na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną marchewkę, cebulę oraz seler.
Smażyć około 10 minut po czym ponownie włożyć mięso.
Podlać szklanką wodą i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i liściem laurowym.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 2,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Natomiast z sosu wyjąć liść laurowy a dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Całość dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnia sosu.
Przed podaniem polać mięso sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *