Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona włoska kapusta z papryką i jabłkami Iwony

Składniki:

  • 4 kg włoskiej kapusty
  • 6 kwaśnych jabłek
  • 5 kolorowych papryk
  • 4 pokruszone listki laurowe
  • po 2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kminku


    Sposób przyrządzenia:

    Paprykę  i jabłka umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody na 2-3 minuty, osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka zderzać na Turce o dużych oczkach. kapustę oczyścić, poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać , układać w wyparzonych  słojach, każdą warstwę posypać solą  i przyprawami, ubijać drewnianym tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce, a następnie przenieść w chłodne, zdejmować pianę i przebijać kapustę ,aż do dna drewnianym widelcem. Po zakończonej  fermentacji przełożyć  do wyparzonych  słoików. Witamina na całą zimę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *