Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karkówka z tabasco Iwony

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka  białej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sos tabasco
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 cebule
  • kilka listków świeżego oregano

    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć, osuszyć pokroić w poprzek włókien, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnuszku wymieszać oliwę z kolendrą, gorczycą, dodać 6 kropel tabasco, czosnek i przecier pomidorowy, wymieszać, marynatą polać  karkówkę i odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Paprykę  umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki, cebulę obrać i też pokroić w kawałki. Mięso osączyć z marynaty, ułożyć  na rozgrzanym ruszcie w piekarniku, piec około 40 minut, raz po raz obracając i polewając marynatą. Przed końcem pieczenia dodać cebulę i paprykę, posypać oregano. Dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *