Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jogurtowy placek

Ciasto:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 szkl. mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • masło
  • bułka tarta

    Sos:

  • 3 batony snikers
  • 2/3 szkl. mleka skondensowanego
  • łyżka kakao
  • ½ łyżeczki aromatu rumowego

    Sposób wykonania:

    1. Jogurt zmiksować z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia.
      Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
      Po upieczeniu pozostawić jeszcze ciasto w wyłączonym piekarniku około 8 minut.
      W między czasie mleko zagotować z dodatkiem kakao oraz pokruszone batony.
      Trzymać na ogniu, aż masa stanie się gładka, wówczas doprawić ją do smaku aromatem rumowym i alkoholem.
      Po upieczeniu ciasta polać sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *