Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka na świąteczne śniadanie

Fajny i prosty sposób na przygotowanie jajek. Idealnie sprawdzą się na Wielkanocnym stole. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jajek, ogórków kiszonych, papryki, oliwek oraz majonezu. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka łyżek majonezu
  • natka pietruszki
  • grubo mielony pieprz 
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie.
    Następnie je obrać i przekroić na połówki.
    Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na plasterki.
    Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w kostkę.
    Natomiast ogórki pokroić na cienkie plasterki.
    Na półmiski zrobić keksy z majonezu.
    Na każdym ułożyć po połówce jajka i na jajkach również rozszyć odrobinę majonezu.
    Wbić  w niego kawałek ogórka, oliwki i papryki.
    Udekorować jeszcze listkiem natki pietruszki.
    Na koniec oprószyć całość grubo zmielonym pieprzem.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *