Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajecznica z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 ½ szklanki zielonego groszku / konserwowy/
  • 5 kromek tostowego chleba
  • 30 dkg wędzonej ryby/ makreli/
  • 1 szklanka posiekanej zieleniny/ natka  pietruszki, szczypiorek, rzeżucha/
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Jajka umyć, wbić do miseczki i ubić ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Groszek osączyć na sicie, dodać do masy jajecznej. Usmażyć na maśle jajecznicę. Kromki chleba włożyć do nagrzanego piekarnika i lekko zrumienić. Makrelę oczyścić z ości i zmielić przez maszynkę. Na każdym talerzu położyć grzankę, przykryć 1/4 jajecznicą i posypać wędzoną  rybą wymieszaną z posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *