Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłkowy zapiekaniec

Składniki:

  • 1 kg  jabłek
  • garść rodzynek
  • 9 jaj
  • 3 szkl. maki pszennej
  • 3 szkl. cukru
  • cynamon
  • tłuszcz

    Sposób wykonania:
    Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić.
    W między czasie obrane jabłka pokroić w koskę, którą skropić sokiem z  cytryny, wówczas dodać cynamon oraz odsączone rodzynki, wymieszać i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
    Następnie jajka zmiksować z dodatkiem cukru i mąki i polać jabłka.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godz.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Roxana

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *