Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka zapiekane z bakaliami

 

Składniki:

  • 6 jabłek
  • masło
  • jogurt
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. orzechów laskowych
  • ½ szkl. wytrawnego wermutu
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu

 

 

Sposób wykonania:

  1. 1 szklankę wody, miód, cukier, cynamon oraz alkohol doprowadzić do wrzenia.
    W między czasie z oczyszczonych jabłek wydrążyć gniazda nasienne i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Gorącą zalewę odstawić na bok aby trochę ostygła p o czym wylać ja w otwory po gniazdach nasiennych.
    Wrzucić jeszcze do nich rodzynki ora posiekane orzechy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 45 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *