Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzanki z tuńczykiem i czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 60 dag tuńczyka
  • 20 dag soli
  • mały razowy chleb
  • ¾ szkl oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl czarnych oliwek
  • pieprz
  • świeże zioła

Sposób wykonania:
Oczyszczoną rybę pozbawioną skóry i ości zasypać solą i odstawić na noc.
Następnego dnia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na półcentymetrowe plastry.
Natomiast kromki chleba posmarować oliwą z oliwek wymieszaną z posiekanym czosnkiem i ułożyć je na blasze, zapiekając w gorącym piekarniku.
Wówczas grzanki wyjąc z piekarnika, ułożyć na moich paski tuńczyka, krążki oliwek i posypać całość pieprzem oraz skropić oliwą.
Ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut.
Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *