Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszkowe chutney

Składniki:

  • 375g gruszek
  • 60g jabłek
  • 125g dojrzałych pomidorów ( bez skórki i pokrojonych )
  • 60g cebuli ( pokrojonej )
  • 60g rodzynek
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 150g drobnego cukru
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,25 łyżeczki startej gałki muszkatałowej
  • szczypta szafranu
  • 15g swieżego, startego korzenia imbiru
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki z wyjątkiem gruszek, umieszczamy w rondelku i na małym ogniu gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie powinno się uzyskać konsystencję rzadkiego syropu. Obrane gruszki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na duże kawałki wkładamy do rondelka i jeszcze gotujemy ok. 40 min.Często mieszać. Chutney mozna przechowywać przez parę tygodni w słoikach. Znakomite do tostów, zapiekanek i warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *