Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowane szparagi z cytryną Beaty

Gotuj razem z nami- setki wyśmienitych przepisów. Tym razem przepis na gotowane szparagi z cytryną Beaty. Lista zakupów: szparagi, masło, cytryna.  
 

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów 
  • 1/4 kostki masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól
 

Sposób wykonania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.
    Do garnka wlać osoloną wodę.
    Zagotować po czym włożyć do niej szparagi, tak aby główki były nad jej powierzchnią.
    Gotować około 8 minut.
    W między czasie w rondelku rozpuścić masło.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać do masła sok z cytryny.
    Dokładnie wymieszać.
    Gotowe szparagi odsączyć i skropić maślano-cytrynowym sosem.
    Przed podaniem posypać jeszcze startą skórką z cytryny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *