Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowane karczochy z miodem

 

Składniki:

 

  • 4 karczochy
  • 2 dymki
  • 2 cytryny
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • sól

Sposób wykonania:
Karczochy zalać wodą, po czym dodać cytrynę pokrojoną na małe kawałki i gotować około 40 minut.
W między czasie na łyżce rozgrzanej oliwy posiekaną dymkę, wówczas dodać resztę oliwy i zdjąć patelnie z ognia.
Cały czas mieszając dolewać stopniowo ocet oraz miód.
Miękkie karczochy odcedzić i odstawić do ostygnięcia, po czym przełożyć do miseczki i zalać je sosem.
Owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Przed podaniem udekorować kawałkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *