Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki francuskie

Składniki:

    • 1 kg mielonego mięsa
    • 1,30 – 1,50 kg kapusty pekińskiej
    • 1 szklanka kaszy manny
    • 4 jajka
    • 4 duże cebule
    • 1 sos pomidorowy
    • 1 sos neapolitański
    • 1 sos boloński.


    Sposób przyrządzenia:
     
    Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na ok. 20 min. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, posolić i również odstawić na 20 min. Po tym czasie odsączyć kapustę i cebule. Następnie do kapusty dodać cebulę, mięso mielone, kaszę manną i jajka. Wszystko razem wymieszać. Z tak przygotowanego farszu uformować kotlety podobnie jak kotlety mielone i lekko opiec, na patelni, tak żeby były lekko brązowe. Tak przygotowane kotlety ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Następnie przygotować sos. Wszystkie sosy wymieszać razem i zagotować. Gotowym sosem zalać gołąbki, przykryć i wstawić do nie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min. Kiedy temperatura osiągnie ok. 160-180 stopni C, namieleży ja zmniejszyć do 120 stopni C.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *