Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś pieczona z jabłkami

Składniki:

  • 1 gęś
  • 1 kg jabłek
  • ½ kg cebuli
  • 10 dag rodzynków
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Gęś skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Następnie obrać 2 jabłka, pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne i wymieszać je z cząbrem po czym włożyć do wnętrza gęsi i zaszyć.
Gęś przełożyć do brytfanny, polać ją tłuszczem a wokół ułożyć cebulę oraz całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi.
W powstałe otwory  po gniazdach nasiennych włożyć sparzone wrzątkiem rodzynki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiano, w trakcie polewając sosem z pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *