Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretka z tuńczyka

Składniki:

    • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
    • 1 opakowanie mrożonki warzywnej
    • 300 ml bulionu drobiowego
    • sok z 1 cytryny
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 1 szklanka śmietany
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Tuńczyka odcedzić z sosu, rozgnieść widelcem i wymieszać z koncentratem. Mieszankę warzywną gotować przez 5 min w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i rozgnieść widelcem. Śmietanę utrzeć z sokiem z cytryny, dodać do tuńczyka i warzyw. Zagotować bulion z rozpuszczona żelatyną. 1/4 wywaru wlać do podłużnej salaterki i wstawić do lodówki, żeby stężało. Resztę wywaru wymieszać z masą warzywno-tuńczykową. Przełożyć do formy i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *