Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flambirowane krewetki w śmietanie

Składniki:

  • 75 dkg obranych odwłoków krewetek
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki tekili
  • ¾ szklanko dobrej śmietany
  • 1 młoda cebulka drobno pokrojona
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, smażyć mieszając 3 minuty. Odstawić patelnie na bok, dodać tekile i gdy poczujemy zapach alkoholu przysunąć patelnie blisko płomienia palnika, opary alkoholu powinny się zapalić. Należy tę czynność wykonywać starannie i z uwagą. Gdy płomień zgaśnie dodać śmietanę, cebulkę i przyprawy. Podawać natychmiast.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *