Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fińska sałatka śledziowa

Składniki:

  • 25 dkg filetów śledziowych solonych
  • 10 dkg gotowanej wołowiny
  • 10 dkg gotowanych ziemniaków
  • 5 dkg marynowanych buraków
  • 1 jabłko
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 5 dkg kiszonego ogórka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek kwaśnej dobrej śmietany
  • pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Śledzie wymoczyć w mocnym naparze herbaty lub w mleku, odsączyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki, mięso, buraki, kiszonego ogórka, cebulę i jabłko pokroić podobnie jak śledzie.  Wszystkie składniki sałatki wymieszać dodając łyżkę zalewy z buraków, przyprawić pieprzem. Z sałatki układać na talerzykach kształtne kopczyki, polać śmietaną, obtoczyć wianuszkiem z ćwiartek jajek. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *