Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane bakłażany Celiny

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszne danie z bakłażanów.  Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: bakłażana, pomidora, mielonego mięsa, przypraw. 
 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 25 dag mielonego mięsa z indyka
  • 20 dag boczniaków
  • 10 dag sera feta
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany dokładnie umyć.
    Przekroić wzdłuż na pół po czym delikatnie wydrążyć z nich miąższ, tak, aby nie uszkodzić skórki.
    Następnie obraną cebulkę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą i lekko zeszklić.
    Wówczas dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z cukinii i boczniaki.
    Całość wymieszać i dusić około 10 minut na małym ogniu.
    Po tym czasie dodać mięso mielone oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser.
    Ponownie wymieszać i trzymać na ogniu kolejne 10 minut. 
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.
    Tak przygotowanym farszem wypełnić bakłażany.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 40 minut.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *