Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola po wiejsku

Składniki:

  • 175 g białej fasoli
  • 100 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • greckie oliwki

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut.
W miedzy czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek po czym dodać pokrojoną marchewkę oraz seler.
Trzymać na ogniu kolejne 10 minut.
Następnie dodać odcedzoną fasolę, pokrojone pomidory razem z zalewą, oregano, natkę pietruszki i cukier.
Zalać całość wodą, aby fasola całkowicie była nią przykryta i gotować na małym ogniu około 1 ½ godziny.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem udekorować oliwkami i cząsteczkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *