Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fantazyjny biszkopt z owocami

Składniki:

  • 3jajka
  • 4 łyżki zimnej wody mineralnej
  • 17dkg cukru
  • 12 dkg mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dkg wiśni świeżych lub mrożonych(bądź innych owoców)
  • •250 ml nektaru z wiśni(kompotu, soku)
  • 1 torebka kisielu wiśniowego (lub innego w zależności od użytych owoców)
  • 50 dkg jogurtu naturalnego
  • opakowanie kremu tortowego waniliowego lub śmietankowego w proszku
  • cukier puder
  • 10dkg wiórków kokosowych


Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek i wody mineralnej ubić sztywną pianę. Dosypać 12 dkg cukru. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypywać powoli do jajek. Delikatnie wymieszać. Wlać masę do blaszki wyłożonej pergaminem. Piec ok 10-12 minut(dopóki będzie widać że ciasto odchodzi od brzegów formy) w temperaturze 175 C. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać 3 łyżkami cukru. Mieszając podgrzewać je na małym ogniu, zagotować. Dodać proszek kisielowy wymieszany z niewielką ilością nektaru wiśniowego. Gotować minutę. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Na jednym ułożyć warstwę wiśniowej masy-przestudzonej. Przykryć drugim plackiem. Przygotować krem. Jogurt ubić na sztywno z proszkiem kremu tortowego. Dodać, kawałeczki czekolady i wymieszać. Powstałym kremem posmarować wierzch ciasta. Schładzać w lodówce.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *