Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem pomidorowy

 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 pomarańcza
  • ½ kg cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 kieliszek jarzębiaku

Sposób wykonania:

  1. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do rondla, podlać odrobiną wody i dusić około 30 minut.
    Po tym czasie dodać startą skórkę oraz pokrojony miąższ z pomarańczy.
    Wsypać jeszcze cukier i gotować do zgęstnienia dżemu.
    Na koniec dodać sok z cytryny, wódkę, cynamon, imbir oraz ziele angielskie.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *