Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz w sosie z kurek

Poznaj sekret przepysznych przepisów na potrawy z ryb. Dziś dorsz w roli głównej. Czyli przepis na dorsza w sosie z kurek. Przepis zawiera: filety z dorsza, kurki, śmietankę kremówkę, białe wino.  
 

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 150 g kurek
  • 1 szalotka
  • 1/3 szkl białego wytrawnego wina 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety z dorsza dokładnie opłukać pod bieżącą wodą po czym osuszyć je na papierowym ręczniku. 
    Następnie obrana szalotkę drobno pisie kac.
    Wrzucić ją na patelnie z rozgrzaną oliwa z oliwek.
    Gdy lekko się zeszkli dodać do niej oczyszczone kurki.
    Trzymać na małym ogniu do miękkości kurek.
    W trakcie duszenia podlać grzyby odrobiną białego wina. 
    Miękkie grzyby zalać śmietanką.
    Trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia sosu.
    Doprawić go do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem. 
    Natomiast na patelni rozgrzać masło.
    Usmażyć na nim delikatnie z obu stron filety z dorsza.
    Gotowe ułożyć na talerzu i polać sosem kurkowym. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *