Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy majonez do Wielkanocnych potraw

Majonez, to podstawa wielu Wielkanocnych potraw. Dlatego dziś podajemy przepis  w jaki sposób można przygotować taki majonez w domu, bez chemii i konserwantów. Przepis zawiera: żółtka, olej, musztardę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do oddzielania żółtek od białek należy dokładnie sparzyć jajka wrzątkiem.
    Żółtka przełożyć do miseczki i dodać do nich musztardę.
    Polać całość olejem po czym dodać jeszcze ocet.
    Na koniec wsypać jeszcze sól oraz cukier.
    Tak przygotowane składniki należy energicznie mieszać, najlepiej mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego i lekko żółtego majonezu. 
    Przygotowanie takie majonezu trwa tylko kilka chwil, a smak jest dużo lepszy od kupnych majonezów.
    Oczywiście taki majonez można przełożyć do słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *