Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deserowy krem z kaszy z jagodami

Składniki:

  • 1 ½ szkl. mleka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 l czarnych jagód
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • zagęstnik
  • łyżka cukru do śmietanki

    Sposób wykonania:

    Kaszę mannę zalać mlekiem z dodatkiem cukru, masło i soli.
    Gotować na małym ogniu do miękkości po czym odstawić do ostygnięcia.
    W miedzy czasie żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
    Następnie kasze zmiksować razem z żółtkami aby powstał puszysty krem, wówczas dodać białka ubite sztywno ze szczypta soli oraz połowę ubitej piany z dodatkiem zagęstnika i cukru.
    Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do salaterek.
    Na wierzch wysypać jagody i udekorować je kleksami pozostałej bitej śmietany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *