Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowa muffina Franka

Mix kolorów i smaków. Pyszności do kawy. Dziś przepis na czekoladowe muffinki Franka. Lista zakupów: czekolada gorzka, mąka, jajka, mleko. 
 

Składniki:

  • 150 g czekolady gorzkiej 
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 150 ml mleka
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.
    Dodać kakao i cukier waniliowy.
    Całość wymieszać.
    Do drugiej miski wbić jajka.
    Roztrzepać je widelcem po czym wlać mleko oraz rozpuszczone (ostygnięte) masło, wymieszać.
    Następnie przelać mokre składniki do suchych.
    Całość wymieszać po czym wrzucić jeszcze czekoladę połamaną na małe kawałki lub startą na tarce.
    Delikatnie połączyć po czym gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami na muffinki.
    Ciasto powinno sięgać do ¾ ich wysokości.
    Tak przygotowane muffini wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15-20 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *