Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowe babki Oli

Znakomite wypieki na różne okazje. Wypróbuj z nami przepis na pyszne cytrynowe babki. Do ich wykonania potrzebujesz: mąki, jajek, kefiru i skórki z cytryny. 
 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 0,25 litra kefiru 
  • 125 g masła
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski wlać rozpuszczone (ostygnięte)  masło.
    Dodać do niego kefir i jajka.
    Całość wymieszać.
    Do drugiej miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
    Dodać skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
    Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.
    Całość połączyć.
    Gotowe ciasto przelać do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15-20 minut.
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *