Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cykoria zapiekana z szynką

Składniki:

  • 4 cykorie
  • 4 plastry szynki
  • 150-200g startego sera
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko, śmietana
  • 1 żółtko

Sposób przyrządzenia:
Cykorie myjemy, usuwamy podniszczone liście. Podsmażamy je lekko na 1 łyżce masła i dolewamy szklankę wody. Dusimy, aż zmięknie ten sposób pozbywamy się goryczki.
Wykonujemy klasyczny sos beszamelowy z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki, mleka i śmietany ( patrz: sosy lub moje Cannelloni). Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami sosu i wlewamy do reszty, mieszając. Na końcu dodajemy 50g startego sera.
Częścią sosu pokrywamy dno naczynia żaroodpornego i układamy cykorie zawinięte w plastry szynki. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy resztą startego sera.
Zapiekamy przez 25 min. w temp.180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *