Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z kremem

Ciasto:

 

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • masło
  • bułka tarta

     

    Krem waniliowy:

  • łyżka mąki
  • ¼ szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. mleka
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą zmiksować po czym przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i upiec.
    Po około 15 minutach zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
    W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać mąkę i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo gorące mleko.
    Trzymać na ogniu lecz nie dopuścić do zagotowania.
    Doprawić do smaku aromatem waniliowym i odstawić do ostygnięcia.
    Przed podaniem pokroić ciasto na dwa płaty, które przełożyć kremem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *