Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Składniki:

  • 1kg jabłek(np.antonówek)
  • kostka masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • półtora szklanki cukru
  • po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże budynie waniliowe na 3\4litra mleka
  • 1 litr mleka


Sposób przyrządzenia:
Obrać jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Margarynie lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować w litrze mleka dodając pozostały cukier.3\4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą na cieście rozłożyć warstwę jabłek gorący budyń i resztę ciasta. Piec 50 min w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *