Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chutney ananasowo-jabłkowy

Składniki:

  • 1 ananas
  • 2 jabłka
  • 2 zielone gruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • garść rodzynków
  • 1 szkl octu winnego
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Sposób wykonania:
Rodzynki zalać wodą i odstawić na bok aby namokły.
W między czasie obrać jabłka i gruszki, usunąć z nich gniada nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie pokroić jeszcze ananasa i przecisnąć czosnek przez praskę.
Wszystkie składniki wrzucić do rondla, dodając jeszcze imbir i całość dusić na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie dodać rodzynki razem z odrobiną wody w której się moczyły.
Dodać jeszcze ocet, cukier, sól oraz pieprz.
Cały czas mieszając dusić jeszcze około 30 minut.
Na koniec przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie Zakręcic i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *