Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chevapchichi z ajvarem

Składniki:
• 200 g mielonego mięsa wołowego
• 200 g mielonego mięsa wieprzowego z podgardla
• 100 g mielonego mięsa jagnięcego – opcjonalnie
• 1 Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym KNORR
• sok z 1 cytryny
• 6 patyków do szaszłyków
• 3 cebule
• 1 bakłażan
• 2 czerwona papryki
• 1 główka czosnku
• 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Chevapchichi:
Zmielone mięso przełóż do jednego pojemnika. Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym KNORR rozmieszaj w 100 ml wody, połącz go z sokiem z cytryny, odstaw na pięć minut, następnie dodaj do mięsa.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Kawałki mięsa uformuj wokół patyka do szaszłyków tak, aby przybrały podłużną formę. Mięso opiecz na grillu, lub obsmaż na patelni w małej ilości tłuszczu. Chevapchichi możemy podawać z plastrami surowej cebuli z ryżem, lub zawinięte w pszenne placki, a najlepiej smakują z sosem Ajvar

Sos Ajvar:
Warzywa umyj i umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190°C i piecz, aż zupełnie zmiękną. Odstaw by ostygły, a następnie obierz je ze skórki. Usuń gniazda nasienne z papryki. Następnie pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki, umieść w mikserze, dodaj oliwę i sos paprykowo- ziołowy dołączony do Fixu.
Całość dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. {hidetags}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *