Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bruschetta Matyldy

Pyszna, mocno chrupiąca przekąska prosto z Włoch. Bruschetta Matyldy. To nasza dzisiejsza pozycja. Lista zakupów: bagietka, pomidory, oliwki, czosnek i bazylia. 
 

Składniki:

  • bagietka
  • 2 pomidory
  • kilka czarnych oliwek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bagietkę pokroić na pojedyncze kromki.
    Posmarować je masłem i zarumienić w rozgrzanym piekarniku.
    Następnie umyte pomidory pokroić  w kostkę.
    Dodać do nich obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną bazylię.
    Wrzucić jeszcze oregano oraz oliwki pokrojone na plasterki. 
    Polać całość oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. 
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Całość delikatnie przemieszać.
    Rozłożyć na podpieczonych grzankach. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *