Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baranina z kapustą włoską

 

Składniki:

  • 1 kg baraniny
  • 1 szkl octu
  • pęczek włoszczyzny
  • główka kapusty włoskiej
  • 5 dag słoniny
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • koper

Sposób wykonania:

  1. Ocet doprowadzić do wrzenia po czym sparzyć nim baraninę.
    Następnie natrzeć solą solą oraz pieprzem.
    Natomiast warzywa obrać i pokroić w plasterki.
    Warstwę warzyw ułożyć w dużym garnku, ułożyć na nich mięso i podlać całość wodą.
    Dusić na małym ogniu około 1,30 minut.
    W połowie duszenia dodać kapustę podbieloną na ćwiartki oraz słoninę pokrojoną kostkę.
    Nadal dusić do miękkości wszystkich składników.
    Wówczas mięso wyjąć a sos z warzyw, który powstał podczas duszenia zaprawić mąką przesmażoną na maśle.
    Chwilę gotować do zgęstnienia i powstałym sosem polać baraninę.
    Przed podaniem posypać jeszcze posiekanym koperkiem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *