Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka wielkanocna cytrynowa

 

Składniki:

 

  • 3 jajka
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Białka ubić po czym nie przerywając ubijania dodać cukier a gdy się rozpuści dodać żółtka i nadal ubijać.
Następnie stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę cytryny.
Delikatnie wymieszać po czym przelać ciast do formy wysmarowanej margaryną, zostawiając około 5 łyżek ciasta.
Pozostawione ciasto wymieszać z kakao po czym wylać na wierzch babki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 35-40 minut.
Gdy babka ostygnie posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *