Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka piaskowa śmietankowa

Składniki:

 

  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ½ kostki masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ szkl. słodkiej śmietanki
  • tłuszcz
  • tarta bułka
  • cukier puder

 

 

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodać po żółtku.
    Następnie wlewać stopniowo śmietankę, potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem.
    Całość dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną piane, delikatnie połączyć.
    Powstałe ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *