Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka orzechowo-kakaowa*

 

Składniki:

    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 5 jaj
    • 20 dkg mielonych orzechów laskowych
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 szklanka mąki
    • 1/2 szklanka kakao
    • proszek do pieczenia
    • 0,5 szklanki wody gazowanej

Sposób przyrządzenia:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić. Następnie dodawać stopniowo: mielone
orzechy laskowe (ewentualnie migdały ale laskowe zdecydowanie są najlepsze),
0,5 szklanki oleju, 1 szklanki mąki, 0,5 szklanki kakao, 1 mały proszek do pieczenia.
Całość delikatnie wymieszać na koniec dolać 0,5 szklanki wody gazowanej. Piec w
temp. 200 przez 50-60 min. na koniec polać polewą kakaową. Zaletą babki jest
oczywiście smak, ale również fakt że bardzo długo jest świeża i wilgotna .

Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Storczyk 1978

 

3 comments for “Babka orzechowo-kakaowa*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *