Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek wielkanocny z sadzonym jajkiem

Składniki:

    • ½ kg kości ze schabu
    • włoszczyzna
    • grzyby suszone
    • biała kiełbasa
    • boczek wędzony
    • zakwas
    • jajka
    • łyżka chrzanu
    • łyżka oliwy
    • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
    • sól, pieprz


    Sposób przygotowania:
    Włoszczyznę obrać umyć. Z kości, grzybów, włoszczyzny z dodatkiem przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do czystego wywaru dodać białą kiełbasę i boczek powoli gotować przez około 40 minut. Boczek i kiełbasę wyjąć, podzielić na porcje. Do przyprawionego wywaru dodać zakwas (żurek) bez mąki na której został przygotowany, chrzan. Usmażyć jajka sadzone, po dwa na osobę, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerz nakładać porcję kiełbasy i boczku, zalać żurkiem na wierzch kładąc jajka sadzone, oprószyć przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *