Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek wielkanocny Karola

 

Składniki:

 

  • ½ kg wędzonego boczku
  • pęczek włoszczyzny
  • ½ l gotowanego zakwasu
  • 1 szkl śmietany
  • cebula
  • liść laurowy
  • majeranek

Sposób wykonania:
Włoszczyznę umyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka.
Dodać boczek oraz cebulę opaloną nad płomieniem.
Zalać całość woda, wrzucić jeszcze listek laurowy i gotować na małym ogniu około godziny.
Po tym czasie wyjąć boczek a wywar przecedzić.
Do przecedzonego wywaru dodać zakwas oraz śmietanę.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia,
Na koniec doprawić do smaku majerankiem a przed podaniem włożyć pokrojoną kiełbasę oraz jajka ugotowane na twardo przekrojone na połówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *