Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek małopolski z jajem kiełbasą

Składniki:

  • ½ l zakwasu na żur
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 10 jaj
  • ½ kg białej kiełbasy
  • ½ kg białego sera
  • 1 szkl śmietany
  • 3 kostki rosołowe
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania;
2 litry wody wlać do garnka, wrzucić kostki rosołowe i  doprowadzić do wrzenia.
Wówczas wlać żur oraz dodać pokrojoną kiełbasę i umyte warzywa.
Całość gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Następnie dodać pokrojony biały ser, czosnek roztarty razem z solą orz jajka ugotowane na twardo pokrojone na połówki.
Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Na koniec zagęścić zupę szklanką śmietany.

1 comment for “Żurek małopolski z jajem kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *