Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziemniaczana na kwaśnym mleku

 

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 1 l kwaśnego mleka
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka smalcu
  • 30 g mąki
  • 2 jajka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, która wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem listka laurowego.
    Gotować aż będą na wpółmiękkie.
    Wówczas je odcedzić.
    Następnie na rozgrzanym smalcu przesmażyć mąkę.
    Dodać ziemniaki, wymieszać.
    Na koniec wlać kwaśne mleko i  całość dokładnie wymieszać.
    Podgrzać na małym ogniu.
    Na koniec zagęścić roztrzepanymi jajkami.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *