Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ze świeżych grzybów z majerankiem

 

Składniki:

 

  • ½ kg świeżych grzybów
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżych ziół
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Oczyszczoną włoszczyznę zalać wodą, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i ugotować bulion.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz pokrojone grzyby.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić kilka minut.
Wówczas przełożyć całość do bulionu.
Wrzucić jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 15 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz majerankiem.
Można ewentualnie dodać szczyptę cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *